Aankondiging: Teylers ontmoet 10 februari

24.01.19 – Aankondiging: Teylers ontmoet 10 februari

Teylers Museum organiseert in samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem een reeks middagen vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De interviews worden afgenomen door Alexander Reeuwijk, publicist en schrijver van reisverhalen en natuurhistorische werken. Teylers Ontmoet vindt maandelijks plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum.

Op 10 februari zijn we uitgenodigd om over Objectief Nederland te spreken. Het hele programma is van 2 tot 4. Verder zullen Terry van Druten en Roelof van Gelder aanwezig zijn. Meer informatie en tickets is hier te vinden.

Springvossen

23.01.19 – Springvossen

Op maandag 28 januari waren Cleo en Reinjan te horen in het culturele programma ‘Springvossen’ op Amsterdam Fm. De uitzending werd geleid door Robert van Altena. Luister hier naar de uitzending.

 

Bezoek aan Ingrid van Engelshoven

18.01.19 – Bezoek aan Ingrid van Engelshoven

Het was een grote eer om ons boek aan te mogen bieden aan onze Minister voor Onderwijs, Cultuur en Educatie: Ingrid van Engelshoven!

Toen Reinjan Mulder in 1979 door het OCW werd gevraagd of het project ‘als beëindigd kon worden beschouwd’ antwoordde hij stellig dat het project nóóit als beëindigd kon worden beschouwd. En hij kreeg gelijk: 40 jaar later kon hij nu het vervolg van het project persoonlijk aanbieden aan onze huidige minister. Het is uiteraard onze hoop dat dit een traditie wordt die elke 4 decennia kan worden herhaald.

Recensie Archined

18.01.19 – Recensie Archined

Thijs van den Boomen schreef een recensie over het boek ‘Objectief Nederland, veranderend Landschap 1974-2018’ voor het online architectuur platform ‘Archined’.

Lees de recensie ‘Zien zonder te kijken?’ hier.

Presentatie Kasteel Groeneveld

13.01.19 – Presentatie Kasteel Groeneveld

Vanaf heden zijn er een aantal geselecteerde werken van het project te zien in het Auditorium van Kasteel Groeneveld. Het kasteel is een mooie plek in het groen, met wisselende tentoonstellingen die zich altijd bezighouden met het begrijpen van, of verwonderen over de natuur.

Kasteel Groeneveld is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Om zeker te zijn dat de ruimte die dag niet in gebruik is is het aan te raden van te voren te bellen.

 

 

 

Tweede boekpresentatie Boekhandel Linnaeus

06.11.18 – Tweede boekpresentatie Boekhandel Linnaeus

Op 6 november 2018 vond onze tweede boekpresentatie plaats in boekhandel Linnaeus  in Amsterdam oost met een aantal auteurs van het boek. Reinjan Mulder sprak over zijn originele project, Cleo Wächter over haar ervaring met de herfotografie en besprak een aantal andere herfotografie-projecten. Daarnaast gaf Ludo van Halem (kunsthistoricus en conservator twintigste eeuwse kunst van het Rijksmuseum) een rede die ‘Objectief Nederland’ tegen de achtergrond van de conceptuele kunst in de jaren zeventig plaatste.  Merel Bem (Kunst- en fotografiecriticus van de Volkskrant) droeg haar tekst over nostalgie voor. Het was een intieme avond die dieper in ging op de verschillende aspecten van het project.

Colloquium herfotografie

24.10.18 – Colloquium herfotografie

Op 24 oktober vond er een colloquium plaats over landschaps(her-)fotografie en de relatie tussen kunst, wetenschap, design, beleid en culturele praktijken in het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen. Reinjan en Cleo waren hier aanwezig op uitnodiging van de organisators het Vlaams architectuur instituut, de Universiteit Gent en KULeuven. Het was een interessante middag met verschillende internationale perspectieven. Andere sprekers waren Pieter Uyttenhove (UGent), Bruno Notteboom (KULeuven), Michiel de Cleene (van het Vlaamse herfotografie-project ‘recollecting Landscapes’) Meret Wandeler en Ulrich Görlich (Van het Zwitserse ‘Observation of Schlieren’) en niemand minder dan Mark Klett (The rephotographic Survey Project).

Terugblik Boeklancering

18.10.18 – Terugblik Boeklancering

Op 18 Oktober hebben we het boek  ‘Objectief Nederland, Veranderend landschap 1974-2018′  gepresenteerd voorafgaande van de opening van Fotofestival Schiedam.  Behalve Cleo en Reinjan heeft ook Joyce Roodnat (NRC) het publiek toegesproken en is het eerste exemplaar overhandigd aan Harm Stevens (conservator Rijksmuseum).  Ook hij gaf een korte toespraak over het project. Zijn tekst hier te lezen. We zijn erg tevreden over de talige opkomst en eerste reacties!

beeld: Jesse Kraal

 

 

Boeklancering 18 oktober – Fotofestival Schiedam

01.10.18 – Boeklancering 18 oktober – Fotofestival Schiedam

Voorafgaand aan opening Fotofestival Schiedam zullen we het boek ‘Objectief Nederland, Veranderend landschap 1974-2018′ presenteren! We hopen u daar te zien.

Lancering – 18 oktober, 18:30

Opening Festival – 19:45

Locatie – Sint Jans Kerk/Grote Kerk, Schiedam

Lees hier het persbericht van Nai010

Expositie op Fotofestival Schiedam

28.09.18 – Expositie op Fotofestival Schiedam

We zijn blij te delen dat een selectie van het project tentoon zal worden gesteld op Fotofestival Schiedam. Het thema dit jaar is ‘Re:search’ en sluit perfect aan op het project. De werken zullen worden getoond in de St. Jans Kerk (Grote kerk) van 18-28 oktober 2018.

Hier leest u meer over de locatie en openingstijden.

Aankondiging Boek Nai010

17.08.18 – Aankondiging Boek Nai010

Dit najaar verschijnt het boek Objectief Nederland. Veranderend landschap 1974-2018 bij uitgeverij nai010. Hierin zijn beide series gebundeld en vormgegeven door Studio Joost Grootens. Het boek bevat bijdragen van Reinjan Mulder, Cleo Wächter, Henk Baas (RCE), Merel Bem (de Volkskrant), Peter Delpeut (NRC), Ludo van Halem (Rijksmuseum) en Berno Strootman (Rijksadviseur Fysieke Leefomgeving)  en wordt uitgevoerd in een tweetalige editie in Nederlands en Engels. 

Bekijk de aankondiging op de web-site van Nai010

Tentoonstelling en Symposium Landschapstriënnale 2017


27.08.17 – Tentoonstelling en Symposium Landschapstriënnale 2017


Gedurende de hele maand September zijn de resultaten van Objectief Nederland te zien op de ‘Landschapstriënnale’ in Nieuw Vennep. Het thema dit jaar is ‘Het landschap van de toekomst’. De publieksopening is op zaterdag 2 september van 12:00 – 17:00
Event

Op 5 september vind er een symposium plaats over het project en het gebruik van fotografie voor landschapsmonitoring.
On the 5th of september there will be a symposium regarding the project and the use of photography in the monitoring of Landscapes. Reinjan Mulder, Cleo Wächter, Berno Strootman, Maartje van den Heuvel, Henk Baas en Peter Delpeut zullen spreken tussen 10:00–13:00. Entree is gratis maar je moet je hier registreren.

Publicatie: Land Werk

16.07.17 – Publicatie: Land Werk

Journalist Martin Woestenburg volgde Cleo en Reinjan een dagje en schreef een stuk over Objectief Nederland, Het is gepubliceerd in het de tweede uitgave van  Land Werk, een tijdschrift over de inrichting van het landelijk gebied.

Publicatie: Publiek Gemaakt

28.06.17 – Publicatie: Publiek Gemaakt

De website ‘Publiek Gemaakt’ schrijft over kunst in opdracht, publieke ruimte en het artistieke process. Ze publiceerden een interview met Cleo Wächter over het process van Objectief Nederland, geschreven door Anne Reenders. Lees het hier.

Publicatie: Oud Dordrecht

08.01.17 – Publicatie: Oud Dordrecht

Gert van Engelen schreef een case study over de foto’s die gemaakt zijn in Dordrecht in 1974. Lees het artikel hier.

Tentoonstelling: Rijksmuseum

28.06.16 – Tentoonstelling: Rijksmuseum

Reinjan Mulder stelde Objectief Nederland tentoon in het Rijksmuseum in Amsterdam in 2016. Lees meer over zijn tentoonstelling op de website van het Rijksmuseum.